Uppdateringar jan månad 2021Andningsskydd av modellen FFP3, som ska filtrera bort 99 procent av viruset. Ett andningsskydd är till för att skydda personen som har det på sig

Munskydd kan vara en barriär mot spridning av smitta, men man ska vara medveten om att i bästa fall hälften av smittan stannar kvar i engångsmunskydd med ett lager tyg. Skydd med tre lager tyg bör vara ett bättre alternativ. Munskydd kan minska räckvidden vid spridning av droppsmitta. En hostning kan resultera i att flera tusen droppar flyger ut från svalget i en hastighet av 80 kilometer i timmen, enligt professor Erin Bromage vid University of Massachusetts.

Vad gäller andningsskydd kommer nästan all droppsmitta att stanna kvar i masken.
Munskyddets syfte är att minska smittspridning från bäraren till omgivningen.

En studie vid University of Tokyo har visat att masken N95 (motsvarar FFP2) med filter blockerar 90 procent av virusmängden som utsöndras vid hosta. Andningsskydd med FFP3-filter (halvmask) är avsedda skydda andningsvägarna effektivt mot virus. De ska uppfylla standarden EN 149 och vara CE-märkta med efterföljande fyra siffror.

Det är något tyngre att andas i en halvmask med FFP3-filter jämfört med mask med FFP2-filter. Skyddet bör bäras av alla som tillhör riskgrupperna där avstånd inte kan hållas, framför allt inomhus i till exempel i matvarubutiker. Andningsskydd kan användas av alla som vill skydda andningsvägarna näsa och mun mot covid-19. En liten flaska handsprit bör finnas till hands när andningsskyddet tas av.


Att många "spårare" samlar in uppgifter och du själv kan ställa in begränsningar kan ju vara bra att känna till. Mer att läsa om detta här!

Strömslukande appar
Öppna Start-menyn och klicka på Inställningar. Klicka på Sekretess. I vänsterkolumnen klickar du på det sista alternativet, Bakgrundsappar. Detta ger en kom-plett översikt över alla appar som körs i bakgrunden. De onödiga programmen stänger du av med den gröna knappen.


Uppdateringar dec månad
Bankbedrägerier kan göras på olika sätt. Att telefonnumret visar exemplevis ett Nordea-abonnemang är ingen säkerhet att samtalet kommer därifrån. Läs mer om detta och spoofing här!

Stöld! Vissa sajter publicerar rätt mycket uppgifter om bostaden, vilka fordon du äger, ditt hela personummer och var din fastighet är belägen och vilka grannar du ´har i närheten. Sammanställs dessa ökar risken för brott. Hos "Hitta och "Eniro" kan du med mobilt BankID ta bort uppgifterna. Däremot hos sajterna "birthday.se" och "Ratsit" verkar det mer besvärligt att radera dessa. På den senare kan du även få fram vilket bilmärke du står som ägare till. Har du fler fordon så får du fram reg.numret på dessa. Med en karta från exempelvis "Hitta" ser du hur nära grannarna bor.

Att öka säkerheten från att exempelvis bli av med bilen är att lägga "nyckeln" i en plåtburk när du har ett fjärrlås. Även när man lämnar bilen att se till att den blir låst och inte bara kila iväg och samtidigt trycka på "nyckeln" utan att kolla att bilen är ordentligt låst. I värsta fall är bilen borta när du kommer tillbaka från affären. I annat fall kan låssignalen blockeras och bilen med värdesaker länsas.

På "Hitta" finns även tjänsten "Grannar Nära xxxx" där man ser åldern på grannen och vad hen heter. Är grannen 70+ kanske man ändå vågar göra ett besök? Förutom karta kan det även finnas bild på fastigheten där man kan se om det är mycket uppväxt som skymmer insyn från närboende.
Mums för ovälkomna besökare!

Nu när uppfinningsrikedomen bland kriminella hela tiden ökar så är det inte enbart det man gör på nätet som kan vara av intresse för dessa. Hos "Adressändring" kan du med "adresslåset" ändra din postadress/uppehåll/eftersändnig med ditt BankId vilket hindrar obehöring användning. Hos Skatteverket kan du även hindra med BankId att någon ändrar din folkbokföringsadress. Detta kräver då att du själv aktiverar dessa tjänster.
Lagfartskapning som inte varit så vanlig men dock att det förekommer. "Mina meddelanden" är en tjänst som Skatteverket administerar där bl.a. Lantmäteriet är anslutet. När ändring görs om en lagfart så sänder de ett meddelande via "Mina Meddelanden" till nuvarande ägare.
Handlar du på "Onlinebutiker" där Klarna ansvarar kan du på deras hemsida göra tillägget att alltid godkänna köp med BankID för att köpet ska genomföras. Med PayPal har du inte den möjligheten.
Har du installerat Swish på din enhet kolla att överföringen går till rätt adress innan du skickar iväg den. Kan bli något stressigt om du står där kön är lång efter dig. Ditt bankkort kan vara klar för möjligheten att "blippa". Det belopp som är godkänt för "blip" kan vara olika beroende på vilken bank du är ansluten. Med Nordea lär det vara 400. Efter 4-5 "blip" får du oftast dock slå in en god. Normalt står banken för uttagna belopp om du förlorar kortet. Banken kan även spärra möjligheten för "blip". Om du beställer en tjänst eller varor som ex.vis levereras varje månad och du anger ditt bankkod tillsammans med cvc-koden, Card Security Code, bör du vara försiktig. Där kan företaget dra en summa varje månad och kaske höjer priset. Sedan kan det vara besvärligt att komma ur abonnemanget. Företaget som drar summan kan finnas på Irland och företaget du beställde varan av uppfattade du var ett företag som finns (fanns) i Sverige. De kanske inte svarar i tfn eller med mailen. Många företag har automatisk förnyelse som måste aviseras. Du kanske får en bekräftelse att förnyelsen är gjord men då kan det vara försent med uppsägning.

Uppdateringar nov månad
Nya Rutavdrag från 2021.
1. En möbleringstjänst avses att du kan få hjälp med att montera och demontera nya och begagnade möbler och annat bohag, till exempel att flytta eller sätta ihop en bokhylla. Arbetet ska utföras i eller i nära anslutning till hemmet, så du kan få hjälp med att montera trädgårdsmöbler men inte med att möblera om i husvagnen. Hoppas du kunna göra avdrag för att stajla en lägenhet inför en försäljning så ingår det däremot inte.

2. Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande. Med denna möjlighet vill man underlätta för personer som i samband med en flytt eller renovering vill transportera bort bohag och annat lösöre för försäljning i en andrahandsbutik. Det är alltså inte till för sådant som är avsett att slängas utan det ska ha det tydliga syftet att återanvändas. Denna möjlighet omfattar också själva bärandet, lastandet och lossandet av bohaget. Omfattar också transport till magasinering.

3. Enklare tillsyn av bostad- och fritidshus. Här kan den som exempelvis bor på långt avstånd från sitt fritidshus få hjälp i vardagen. Med enklare tillsyn menar man sådant som att vattna blommor, ta in post och vädra men också att stänga fritidshuset för vintern. Om en gren blåst ner och skadat taket och en hantverkare behöver anlitas och mötas upp på plats, kan man nu även göra rutavdrag för det.

4. Tvätt och vård av kläder och hemtextilier vid en tvättinrättning. Det man vill åstadkomma med detta är att avlasta människor från sådan tvätt som normalt förekommer i hemmet, det vill säga vattentvätt. Kemtvätt omfattas därför inte. Det innebär att du kan göra avdrag för att få hjälp med tvättning, torkning, strykning och mangling av kläder och hemtextilier av ett tvätteri. Om det ingår en transporttjänst till och från hemmet i tvättjänsten kan du även göra avdrag för den.

De tjänster som i nuläget ger rutavdrag är bland annat passning av barn där hjälp med läxor och annat skolarbete ingår, men det gäller högst tio procent av tiden vid varje barnpassningstillfälle. Enklare städning i hemmet, så som flyttstädning finns även med på listan. Andra tjänster är: Fiber och it-tjänster. Avdrag ges för att reparera, installera och underhålla men också felsöka och kanalsöka samt uppdatera, installera och avinstallera operativsystem och datorprogram. Inget avdrag ges för att gräva ner fiberkablar. Flytta och packa ner bohag - gäller både enstaka delar och ett helt hem. Inget avdrag ges för att betala för flyttbil, drivmedel, flyttkartonger eller magasinhyra. Ta hand om en person och ge omsorg. Arbetet ska utföras i eller i nära anslutning till bostaden eller vid promenader. Det kan till exempel handla om att hjälpa en person med hygienen samt att klä på och av sig, hjälpa till med att betala räkningar och laga enklare mat. Inget avdrag ges för att följa med en person på nöjen, till exempel bio, restaurang och museum.
Reparera vitvarorI bostaden, tvättstuga eller garage. Avdrag ges också för att felsöka. Inget avdrag ges för hushållsapparater elle larm samt ventilations-utrustning, luftvärmepumpar, varmvattenberedare eller element. Det senare kan dock ge rätt till rotavdrag, läs mer på Skatteverkets hemsida. Skotta snö På uppfarter, hus och garagetak samt gårdsplaner och att ta bort istappar. Avdrag gäller också för att röja snö, sanda och salta trottoarer om kommunen kräver det av fastighetsägaren. Tvätta, stryka och laga kläder Även sängkläder, gardiner och avtagbar soffklädsel. Avdrag ges också för att byta glödlampor och säkringar och putsa skor. Inget avdrag ges för att djuprengöra möbler eller sy upp nya kläder.

Urladdade och dåliga batterier är en vardagsplåga och kan leda till att vi byter ut våra mobiler och andra apparater oftare än vi behöver. Och många laddar fel. Här är de bästa tipsen för att ladda smart, spara på batteriet och ge mobilen ett längre liv.

1. Låt aldrig mobilen bli urladdad länge.

2. Låt aldrig mobilen bli urladdad länge. Dagens batterier tål inte urladdningar.

3. Dagens mobiltelefoner med litiumjon-batterier bör helst hålla en laddningsnivå på mellan 20 och 80 procent, varken mer eller mindre. Mobilen mår alltså bättre av att laddas kort några gånger under dagen än att ligga på laddning under natten. Solsken är inte bra och vid kyla ha mobilen i
innnerfickan.

4. Laddaren sitter numera i mobiltelefonerna. Det vi kallar laddaren är egentligen ett externt nätaggregat som drar väldigt lite ström. Dra helst ur
den när du laddat färdigt. Använd laddare av bra kvalitet för din säkerhet.

5. Den upplysta skärmen är den enskilda del på telefonen som drar mest energi. Därför är det bra att ha en så färglös och mörk bakgrundbild som möjligt. Ljus och färger kräver mer energi. Vissa funktioner i telefonen drar energi även när de inte används av dig. Till exempel Bluetooth, wifi och mobildata som visar olika appar var du befinner dig. Så dessa funktioner kan vara bra att stänga av när du inte använder dem.

6. Många mobiler har ett batterisparläge som är bra att använda när man inte har möjlighet att ladda på ett tag. Batterisparläget gör att mobilen arbetar långsammare, minskar på olika bakgrundsaktiviteter, som olika uppdateringar som ständigt pågår. Till exempel i mejlkorgen. Batterisparläget gör att batteriets laddning räcker längre.

Uppdateringar okt månad
Säkerhetskopiera datorn! I Windows 10 finns ett inbyggt verktyg vid namn Filhistorik. Det låter oss säkerhetskopiera alla våra användarfiler till en extern hårddisk eller en nätverksansluten hårddisk i vårt hem. Verktyget ligger i bakgrunden och kopierar våra filer i ett intervall som vi själva bestämmer. Vi kan också välja hur länge gamla versioner av våra filer ska sparas och vi kan välja bort specifika mappar som vi inte vill ska säkerhetskopieras. Filhistorik i Windows 10 når du genom att skriva Filhistorik längst ned till vänster under förstoringsglaset eller Välj Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Säkerhetskopiering > Lägg till en enhet och välj sedan en extern enhet eller nätverksplats för dina säkerhetskopior.

Det är viktigt med goda säkerhetskopieringsrutiner. Inget annat kan skydda lika väl mot allt från avancerade utpressningstrojaner till simpla vardagsmissöden som välta kaffekoppar. En bra säkerhetskopia är också det enda skyddet för det som är absolut mest värdefullt i digitala sammanhang: våra filer. Dock rekommenderas att filerna inte läggs på en utrymme i datorn utan på en extern hårddisk. Lämpligt kan även vara att skapa en ISO-fil för Windows 10 om även operativsystemet är korrupt.

Windows Defender Antivirus som ingår i Windows 10, ger ett bra skydd mot virus. Handlar det enbart virusskydd bör det räcka. Men vad du inte får är ett bankskydd, surfskydd som varnar för skadliga sidor. Ofta finns det även en vpn-tjänst som skyddar din internetuppkoppling och en föräldrakontroll som styr vad barnen får göra. Om nätfiske kan kan du läsa om här!

Kontrollera att kryptering av lokal hårddisk, t. ex. BitLocker som finns i Windows 10 Pro, är aktiverad (Bitl. På så sätt blir det svårt att få åtkomst till lokala data om din enhet går förlorad eller blir stulen. Windows 10 Home egna säkerhet hette tidigare Windows Defender med numera Windows - Säkerhet. Förutom namnbytet har det blivit betydligt bättre och säkrare. Läs mer om kryptering

Kontrollera att enheten är uppdaterad med säkerhetsuppdateringar och att du använder en modern, säker webbläsare som Microsoft Edge. Kontrollera också att du har ett program mot skadlig programvara, t. ex. Windows Defender, som körs aktivt. Numera är namnet Microsoft Security.

Bedrägliga appar kan lura av dig tusentals kronor. Går du in på Googles Play Butik bör du vara försiktig när appen kan prövas som testversion under en period och du samtidigt ska uppge dina kontouppgifter. Då kan du få svårigheter att avbeställa appen, speciellt om du redan hunnit ta bort den från din enhet. Då fortsätter månadsavgiften på kanske tusentals kronor dras från ditt bankkonto.

Kontouppgifter som finns i dataläckor kan leda till identitetsstöld. F-Secure hjälper dig att kontrollera om din privata information finns med i kända dataläckor. Se här hur du kontrollerar.Uppdateringar sep månad
Återaktivera Windows 10 efter en maskinvaruändring. När du installerar Windows 10 associeras den digitala licensen med din enhets maskinvara. Om du gör betydande maskinvaruändringar, till exempel byter ut moderkortet, kan Windows inte längre att hitta en licens som matchar din enhet, och du måste återaktivera Windows för att det ska fungera igen. Du behöver en digital licens eller en produktnyckel för att aktivera Windows. Om du vill ta reda på vilken du behöver kan du läsa Vilken aktiveringsmetod ska jag använda: en digital licens eller en produktnyckel? i Aktivera Windows 10. Läs mer om detta här

Alla som har fyllt 70 år och har ett mobilabonnemang hos Telia får nu 100 GB extra surf helt kostnadsfritt! I tider av social distansering är det ännu viktigare att hålla kontakten med nära och kära. Därför får alla som har fyllt 70 år och har ett mobilabonnemang hos Telia 100 GB extra surf helt kostnadsfritt. Surfen gäller i 365 dagar och man behöver inte göra något. Telia hoppas att det kan underlätta vardagen. Detta läggs till automatiskt och lär gälla från 8-12 april.
Ett videosamtal kan förbruka lite olika mängd data, men i Apples Facetime, som är ett av de vanligaste så förbrukar en minut samtal ungefär 3 MB data. Det här innebär alltså att en timmes videosamtal via Facetime förbrukar ungefär 180 megabyte och att 1 GB därmed räcker till fem timmars samtal. Erbjudandet med 100 GB räcker alltså till en hel del videosamtal.

Libreoffice 7 är här. Programsviten har bland annat fått ett nytt utseende samt bättre kompatibilitetr. Microsoft 365 som office-paketet nu heter är en årsvis betaltjänst. Vill man ha ett alternativ som är gratis kan Libreoffice vara tillräcklig. Innehåller ordbehandlare, kalkylprogram samt medpresentations- och grafikverktygen Impress and Draw är det nu möjligt att generera mycket större PDF-filer än tidigare.

När TV-bilden med formatet 16:9 inte får med hela bilden och skärmens olika inställningar inte åtgärdar detta kan lösningen finnas i digitalboxen. Med den box vi fick från Transit gå till System - Fabriksinställning - Fabriksåterställning. Där kommer då som "default" värde upp "kanaler". Där ska inte OK tryckas in utan gå vidare till Fabriksinställning med fjärrkontrollens högerpil. Där trycks du då OK. Det här kan inträffa om man pillat för mycket med fjärrkontrollen.

Phishing är en mycket vanlig form av email attacker. Phishing eller nätfiske som det heter på svenska är ett sätt att ”fiska” efter personlig och känslig information som lösenord eller kortnummer. Phishing skickas som massutskick till flera användare på en och samma gång och ser ofta äkta ut med avsändarens företagslogotyp och adress. Därför är det många gånger svårt att bedöma om e-posten är en bluff eller inte. Ofta kan det handla om att klicka på en länk som kan innebära att "elak" kod infekterar din enhet. Kan handla om ett paket där info ska finnas på en länk. Samtidigt finns en länk att avregistrera sig för utskick. Antagligen kan det ge samma resultat att kod skickas till dig. Handla för 199 kr - Få en hotellövernattning för två på köpet samt givetvis finns även en länk för mer info. Så klicka aldrig på en länk om du inte är helt säker!
1.Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
2. Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
3. Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
4. Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
5. Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
6. Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig över Facebook/Messenger. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett bank-id i ditt namn.
7. Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/ lånet från att beviljas.
8. Aktivera notifiering om någon hämtar ett nytt bank-id i ditt namn via bank-id-appen.
9. Läs alltid noga de texter som visas i bank-id-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under?
10. Låt inga obehöriga komma åt din post.
11. Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
12. Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.