Inlagt 2021-01-21
Dyrare köpa nytt batteri än ny dammsugare
Skaftdammsugare har dessutom betydligt sämre sugförmåga än en traditionell sådan. Dessutom har många batteri med kort förbrukningstid och en hållbarhet med relativt kort tid. Läs mer här! Vår egna skaftdammsugare har nu nått bäst före datum där klarar cirka 1 minut innan den dör. Electrolux med lithium batteri är den utrustad med. Samtidigt med den större Electrolux har fästet som ät av plast nötts ut. Likadant var det med den förra. När jag då skulle byta till en reservdel hade Electrolux gjort om fästet så de fick då sälja en ny dammsugare. Dessutom var reservdelen som gick att beställa svindyr. Konstatera att den sista av den sorten är lika dålig som den förra.

Inlagt 2020-12-29
Bakpulver vs bikarbonat
Bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Men visste du att de i princip är utbytbara? Skillnaden är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse, och är därmed ett svagare jäsmedel än rent bikarbonat. När vatten tillsätts reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och degen jäser. Läs också: Bikarbonat som hjälpreda i trädgården – 7 toppentips! Så byter du ut bikarbonat och bakpulver • 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Notera dock att om bakpulver byts ut mot bikarbonat så behöver receptet i sig innehålla någon syrlig ingrediens som kan ersätta syran i bakpulver, exempelvis filmjölk eller citron. Bikarbonat kan också missfärga kakan, så det passar bäst till bruna degar. Engelska recept med bikarbonat och bakpulver I recept på engelska återfinns ofta både ”baking powder” och ”baking soda”. Så vilket är vilket? Det är inte svårare än att ”baking soda” står för bikarbonat och ”baking powder” är bakpulver. Principen för om du vill byta ut det ena mot det andra är densamma.

Inlagt 2020-11-29
Rinnande toalettstol
Här är det problem med inloppsventilen, som inte stänger av även fast toalettcisternen är full. För att kunna öppna cisternlocket måste man först ta bort spolknappen. Knappen trycks ned helt och hållet i ena sidan och kan sedan dras av. Plastskruven lossas och spolknappsmekanismen kan plockas bort. Nu, när spolknapparna är borta, kan locket lyftas av. Innan rörmokaren fortsätter stänger han av vattnet till toaletten. Tillvattnet forsar genom den lilla vita slangen – tilloppsröret. Röret plockas bort genom att man vrider det ett kvarts varv och dra det ur låsmekanismen.
Se videon här!

Inlagt 2020-11-29
Hur håller du mössen borta
Möss trivs ute i det fria så länge det är varmt och det finns mat. Men på hösten eller tidig vinter flyttar de gärna in i ditt hus. Ofta räcker det med en glipa i dörrkarmen eller en spricka i grunden för att musen ska kunna pressa sig in.
En mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål. Det går att jämföra med diametern på en penna,
Mössen gnager på allt som kommer i deras väg så länge det är mjukare än järn. De har en speciell tanduppsättning med emalj endast på framsidan av tanden, vilket gör att baksidan nöts snabbare. Tanden slipas alltså ner av nötningen. För att kompensera för nötningen växer de flesta gnagares framtänder hela livet med cirka 10–11 centimeter per år.

Den största risken med gnagandet är att mössen kan orsaka kortslutningar när de gnager på elledningar. I värsta fall kan det ge upphov till brand. Och lyckas musen gnaga sig igenom ett vattenrör kan du drabbas av tråkiga och dyra vattenskador.

Mössen kan också göra hål i gipsplattor och lämnar spillning efter sig. Dessutom förstör mössen livsmedel. Favoritmaten är frukt, frön och gryn. Tvål och stearinljus slinker också ner i brist på annat.

Att tvålen äts upp kanske inte är hela världen. Desto värre är det om mössen ger sig på inredningen. Allt med stoppning ligger i farozonen. Madrasser, kuddar och täcken brukar vara populära att mumsa på, men också isoleringen i väggar och golv. Möss gillar nämligen att gnaga fram tunnlar i stoppning och isolering för att bygga bo och bunkra mat. Om du har möss i huset är det därför inte ovanligt att höra trippande ljud i väggar och golv när alla har gått och lagt sig för kvällen.

Möss är duktiga gnagare, men med rätt åtgärder kan du åtminstone fördröja processen för dem att ta sig in i huset.

- Kanske går mössen till grannens hus om det är svårt att ta sig in? Ett stalltips är att ha en katt som håller mössen borta. Vilda djur, som rävar och rovfåglar, skrämmer också bort gnagare.
- Nytt som gammalt hus letar sig mössen ofta in ändå. Det viktigaste är att sätta ut slagfällor innan mössen kommer in i huset.
- Ställ ut fällorna i krypgrunden, källaren och på vinden. Börja redan på hösten eller till och med sensommaren. Det är dock aldrig för sent att ställa ut fällorna.

Om du har fått in möss i huset är det slagfällor som gäller till att börja med. Du kan ladda fällorna med exempelvis nougat, jordnötssmör, leverpastej eller rökt korv. Ost är inte lika bra. Det är bara i filmens värld möss älskar ost.

Tips och råd ute
Ställ ut slagfällor i krypgrunden redan tidigt på hösten och töm dem frekvent. Det är dock aldrig för sent att sätta ut fällorna. Godkända fällor finns listade på Naturvårdsverkets webbplats.
Gör huset så tätt som möjligt, det vill säga fixa trasiga källarfönster, dörrar som glipar och sprickor i grunden. Montera skydd i nederkanten av fasadpanelen, så kallade musband.
Sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler med en maskvidd på högst 5 mm och minst 0,7 mm tjocklek på tråden (rostfritt, koppar eller mässing).
Håll gräset kortklippt runt huset. Plantera inte heller buskar och träd nära fasaden, särskilt inte klätterväxter. Att ha det välklippt runt huset brukar göra det svårare för musen att ta sig in.
Ställ inte ved, trädgårdsmöbler eller annat som ska förvaras inför vintern längs fasaden.
Mata inte fåglar och ta helst upp frön som hamnar under fågelbordet.
Sätt lock på sopbehållare och se till att komposten är placerad längre bort från huset.
Håll rent under uteplatser och låga balkonger så att inte mössen får möjlighet att slå sig till ro.

Tips och råd inne
Ha koll på vinden. Kartonger med kläder gillar mössen att bosätta sig i.
Håll rent och fräscht i källaren och placera kartonger på hyllor.
Ha inte mat framme. Se till att tömma skafferiet i sommarstugan.
Lägg stearinljus i lådor.
Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda stugan.
Försäkra dig om att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Glöm inte heller genomföringarna i fasaden för exempelvis el, vatten och avlopp.

Inlagt 2019-05-11
Bakpulver vs bikarbonat
Bakpulver och bikarbonat är jäsmedel som används i bakning. Men visste du att de i princip är utbytbara? Skillnaden är att bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse, och är därmed ett svagare jäsmedel än rent bikarbonat. När vatten tillsätts reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och degen jäser.

Så byter du ut bikarbonat och bakpulver 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Notera dock att om bakpulver byts ut mot bikarbonat så behöver receptet i sig innehålla någon syrlig ingrediens som kan ersätta syran i bakpulver, exempelvis filmjölk eller citron. Bikarbonat kan också missfärga kakan, så det passar bäst till bruna degar. Engelska recept med bikarbonat och bakpulver I recept på engelska återfinns ofta både ”baking powder” och ”baking soda”. Så vilket är vilket? Det är inte svårare än att ”baking soda” står för bikarbonat och ”baking powder” är bakpulver. Principen för om du vill byta ut det ena mot det andra är densamma.

Inlagt 2019-11-28
Köksfilter
Vanligt diskmedel, borste och trasa duger gott för att torka ut fett och kladd ur själva spisfläkten. Värre är det att få bort allt intorkat matfett ur de platta nätfiltren av aluminium. Som tur är finns en genväg. Tricket är värme, vatten och bikarbonat. Värmen smälter fettet, vattnet flyttar det från filtret och den basiska bikarbonaten får fettet att flocka sig och lägga sig på ytan.

Så rengör du fläktfiltret

1. Leta reda på en stor kastrull och fyll med vatten. Är kastrullen stor nog för att du ska få ner hela filtret är det en bonus, annars kan du rengöra en ände av filtret i taget eller komplettera med en långpanna.

2. Koka upp vattnet och häll i några matskedar bikarbonat. Häll lite i taget, det bubblar. Var inte orolig för den ungefärliga mängden. Poängen är att göra vattnet basiskt så att fettet flockas, häll i lite mer bikarbonat sen om inte effekten räcker till.

3. Stoppa ner filtret i grytan, hela eller ena änden, och låt det bubbla cirka 10 minuter. Du kan också hälla bikarbonatsvattnet över filtren i en långpanna på spisen. Det fett som flockar sig på ytan kan du sleva upp, samla i en tom mjölkförpackning och lägga bland soporna. På så sätt slipper du fett i avloppet.

4. Ta upp filtret och spola av med hett vatten i diskhon. Om du bara tvättat halva får andra delen en omgång i grytan och spolas av.

5. Låt torka och sätt tillbaka i fläkten.

Inlagt 2019-01-05
Avlopp
Kluckar, suckar och dålig avrinning kan vara ett tecken på att proppen är på väg. Här en del tips. Lägg fett i soporna. Fett är en riktig avloppsbov. Det viktigaste att tänka på är att alltid torka ur stekpannan från fett, så som smör, olja, kokosfett och baconfett. Det gäller förstås även andra flottiga redskap som stekspadar, ugnsformar och kastruller, oavsett om du ska handdiska dem eller ställa dem i diskmaskinen. Även smutsiga tallrikar kan vara bra att torka av om man vet med sig att det lätt blir stopp i rören.

Torkar ur gör du med hushållspapper, som du sedan slänger i hushållssoporna (eller i komposten om det är oblekt). Skölj inte ner matrester i vasken. Även smått som ris eller couscous kan fastna och torka in i rören. Skrapa därför ner alla matrester från tallrikar och skålar i kompostpåsen innan du diskar. Genom att titta på hur vattnet rinner ner i diskhon kan du få en varningssignal på om det kan finnas en fettpropp i rören. Rengör först vattenlåset eller avfallsstopparen och låt en mängd vatten rinna. Om det bildas en virvel är det ett tecken på att rören är bra. Om vattnet däremot gungar ojämnt ner, rinner ner mycket långsamt eller om du kan höra att det kluckar så kan rören vara på väg att korkas igen, vilket måste åtgärdas direkt. Fixa stopp i avloppet Såvida du inte står i en pågående översvämning behövs ingen rörmokare för att fixa stoppet i avloppet. Fettlösande diskmedel och hett vatten kommer man långt med. Häll ner upp till en deciliter diskmedel, låt verka och häll därefter kokande vatten rätt ner i avloppet under ett par minuter, så löser det upp fett och matrester som torkat in i rören.

Nackdel med propplösare
Observera att de propplösare som du kan köpa i butik orsakar mer problem än de löser. De är oerhört koncentrerade och kvarvarande medel kan torka fast och fräta på rören. Det blir motsatt effekt – avfallsrester fastnar då lättare i rören.

Gör din egen propplösare Det finns däremot ett husmorsknep som är den allra bästa propplösaren – nämligen bakpulver! Eller bikarbonat, som går lika bra. Gör så här:

Koka upp 5-10 liter vatten Häll två matskedar bakpulver i vasken (eller en matsked bikarbonat) Häll långsamt i lite vinäger eller ättika tills det börjar pysa Häll långsamt på det heta vattnet

Om det har bildats en fettpropp i större avloppsledningar behövs däremot mer drastiska åtgärder. Fettproppar spolas oftast bort med högtryckstvätt eller hackas sönder. En slamsugare tar upp resterna.

Inlagt 2019-10-25
Få fyr på brasan
bild2 De flesta har lärt sig att lägga tunna kvistar, pinnar och späntade stickor på eldstadsbottnen och sedan stapla större vedklampar ovanpå. Men du får renare förbränning och utnyttjar träet bättre om du tänder uppifrån. Om du i stället lägger kvistarna och de tunna pinnarna på ovansidan av vedträna så kommer lågorna från pinnarna att värma upp luften i kaminen. Därefter arbetar sig elden neråt och antänder de större vedträna. Men det är först vid 680 grader som veden brinner rent. Fördelarna med att tända uppifrån är en renare förbränning, mindre sot i skorstenen och bättre utnyttjande av värmeenergin i veden. Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand. Därför rekommenderas vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

Elda rätt
Använd torr och ren ved! Fuktig ved brinner sämre och avger mindre värme
· Förvara veden i rumstemperatur ett dygn före eldning
· Öppna alla spjäll innan du tänder i spisen
· Klyv tunnare bitar till tändved. Det ger snabbare drag i skorstenen
· Knyckla ihop papper och lägg mellan stickorna
· Fyll på med ved enligt tillverkarens rekommendation. Eldar du för hårt kan skorstenen bli överhettad, vilket ökar risken för sotbrand
· Använd ved som brinner jämnt och gnistfritt. Björk, lönn, rönn, bok, ek och ask räknas som den bästa brasveden.

Olämpligt virke att elda med Elda aldrig med målat trä
impregnerat virke
spånskivor eller liknande
Det kan skada både eldstaden och miljön.

Friskluftstillförsel
En eldstad behöver luft utifrån för att undvika att det ryker in och för att förbränningen ska bli bra. Det finns olika alternativ, som till exempel
Ta med skorstenens invändiga mått och höjd när du väljer eldstad. För liten omkrets eller för låg skorsten är ofta orsaken till dåligt drag.

Inlagt 2017-04-18
ICE i telefonen
ICE är ett uttryck som översätts till In case of emergency och på svenska I en nödsituation. Om du skulle råka ut för en olycka vill räddningspersonal snabbt kunna få tag i dina anhöriga. Det är därför bra om du lagt in dina anhörigas nummer i ICE på din mobiltelefon:
In Case of Emergency (ICE) är ett internationellt accepterat sätt att finna anhöriga till olycksdrabbade.
Ett snabbt sätt för räddningstjänst-, ambulans- och sjukvårdspersonal att komma i kontakt med anhöriga i händelse av en olycka är att söka i den drabbades mobiltelefon. Genom att använda ICE berättar du för räddningspersonalen vem de ska kontakta.

Såhär lägger du in ICE-kontakter i mobilen
Lägg in en ny kontakt i telefonboken
Skriv ICE1, mellanslag, sedan vilken relation du har till personen (t.ex. wife, husband, brother, mother), mellanslag, och slutligen namnet på personen.
Inled telefonnumret med +46 eller 0046 och sedan numret utan den första nollan.
Vill du lägga in fler kontakter skriver du bara ICE2 och så vidare...
Ett exempel: ICE1 wife Rut +46703123456

Tänk på att använda landsnummer (+46 eller 0046 för kontaktpersoner inom Sverige) och engelska som språk så att ICE-funktionen även fungerar när du är utomlands.
Tips!

Vill du undvika att din mobiltelefon presenterar dessa personer som ICE när de ringer dig? Lägg då in tecknet * efter ICE-kontaktens telefonnummer. Det fungerar ändå om någon behöver använda sig av ICE i en allvarlig situation.
Dina anhöriga kan då kontaktas och bli informerade om vad som hänt.

Inlagt 2017-01-02
Kan vara en god idé att meddela grannen när julfirandet sker på annan plats än i hemmet. Som ni ser är det mycket inbrott i närområdet. Trampa upp snön. Töm brevlådan, ta bort sopbehållare från vägen. Kolla om något lagts framför dörren eller på gången. En markering kan ha lagts dit för att se om det tagits bort. Och ta en runda kring huset. Att fönstret ligger på marken i flera dagar när grannen är borta kan skapa ännu mer förödelse.

Om vattnet fryser, så är glaset i vattenmätaren som fryser sönder först.
Tänk som en Inbrottstjuv Skaffa endast de skydd som du behöver! I stället för att okritiskt investera i larm, superlås, videoövervakning etc. bör du analysera ditt behov. Och här gäller det klassiska rådet: tänk som en inbrottstjuv. Var skulle du försöka ta dig in, om du vore tjuv? Var finns bostadens svaga punkter? Det kan vara bra att veta, att tjuvar är bekväma och väljer den enklaste lösningen. Därför ska din strategi vara att göra det så besvärligt som möjligt för tjuven. Helst så besvärligt att han fortsätter till en annan villa. Om huset har en bakdörr, terrassdörr eller liknande, så börja där. Den är nämligen en vanlig inbrottsväg. Skulle tjuven komma in, ska det vara svårt för honom at komma ut. Tjuven vill ha det som räven: två utgångar, så att han lätt kan smita. En tjuv kan alltid ta sig in, men ju besvärligare du gör det för honom, desto bättre är det för dig. 10 tips säkrar ditt hem mot inbrott

1. Säkra lås och slutbleck: Låset får inte kunna sparkas upp så därför är det viktigt att du har ett ordentligt lås, naturligtvis godkänt av Stöldskyddsföreningen.
2. Lås dina fönster: Hindra tjuvens att smita med stöldgodset genom att sätta lås på de utsatta fönstren, alltså de som är mest dolda för grannar och passerande på gatan.
3. Utvändigt fönsterskydd: Se till att fönstren inte kan lyftas bort. Ett vanligt sätt att ta sig in på är att plocka bort de utvändiga glasningslisterna och sedan lyfta ut hela fönsterkassetten.
4. Låsbara handtag: Sätt lås på terrassdörren så har du blockerat en av de vanligaste ingångarna för tjuven.
5. Lås är bättre än vred: Spärra tjuvens flyktväg via ytterdörren eller köksdörren.
6.Haspar med spärr: Förstärk inbrottsskyddet genom att ersätta de gamla vanliga fönsterhasparna med haspar med spärrfunktion.
7. Envägsskruvar överallt: Lura tjuven med skruvmejseln genom att använda envägsskruvar, som bara kan dras åt ett håll – medurs (och då dras skruven i).
8. Förstärkta vädringsbeslag: Kombinera barnsäkerhet och inbrottsskydd genom att montera förstärkta vädringsbeslag på dina fönster.
9. Stift i dörrar och fönster: Stoppa den avancerade inbrottstjuven som med bågfil eller vinkelslip sågar av de utvändiga gångjärnen på en dörr eller ett fönster. 10. Snurrande stänger blockerar dina källarfönster: Att galler inte hindrar en tjuv finns åtskilliga exempel på, men det går att både lura och stoppa tjuven med stänger som snurrar runt om tjuven försöker såga av dem.

Inlagt 2016-12-03
Pulversläckare Pulversläckare är i princip underhållsfri, den kan tappa trycket och pulvret kan packa sig för hårt. Släckaren bör därför vändas 1-4 ggr/år. Om man lägger örat till första gången kan man höra hur pulvret rasar ned. Vänds sedan en gång till så ibland hörs det inget alls.

Inlagt 2016-12-01
Risk för frusna rör och ispropp i vattenmätaren Vintertid finns en risk när uppvärmning i huset falerar på ett eller annat sätt eller med en uppbruten dörr en kall vinternatt. Blir det minusgrader inne så är det bl. a vattenmätaren för inkommande vatten som går sönder. Är man på semester så blir resultatet uppenbart. Kanske bäst att tömma vattensystemet samt åtgärda där stillastående vatten finns.